Върни се горе

За последната година са вписани 10 нови сорта на Селскостопанска академия (ССА), а други 9 са заявени за вписване. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при отбелязването на Празника на земеделската наука, което се проведе онлайн. Той посочи, че това е и поредното доказателство за значението на науката при разработването на иновативни услуги и продукти за селското стопанство. 

Заместник-министър Събев отбеляза, че в контекста на едно от най-големите предизвикателства в земеделието в световен мащаб – климатичните промени, ролята и важността на новите устойчиви сортове култури, които създават и предлагат на бизнеса институтите към ССА, са изключително важни за българското земеделие. По думите му, това налага засилване на тясното сътрудничество с бизнеса и практиката. „Научните институти към Академията са онзи интелектуален център на българското земеделие, който може ползотворно и успешно да насърчи тези взаимоотношения“, допълни още той.

Аграрният заместник-министър посочи, че Селскостопанската академия успешно съумява да запази биологичното разнообразие и да съхрани генетичните ресурси на страната ни. „Сигурен съм, че и занапред успешно ще следвате мисията за опазването и развитието на растениевъдството и животновъдството, почвите, водите, рибните ресурси, околната среда, храните, хранително-вкусовата промишленост и аграрната икономика у нас“, каза в заключение заместник-министър Събев.

Сподели в: