Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов участва в гасенето на пожара в района на свиленградското село Дервиш могила. Огнената стихия в района бушува вече втори ден. Към момента са засегнати 18 хил. дка горска територия и 55 хил. дка земеделски площи. Над 30 служители от Държавните горски стопанства в Свиленград, Маджарово, Мъглиж, Сливен, Айтос и Елхово и от Държавното ловно стопанство Тунджа помагат на екипите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" със 7 горски пожарни автомобила.

Заместник-министър Маринов коментира, че пожарът в Свиленградско е с изключително сериозни размери и в момента продължава борбата с него. Той припомни, че горските стопанства в страната разполагат със 126 пожарни автомобила за бърза първа реакция.

Към момента ситуацията в страната остава усложнена в областите Хасково и Пловдив. Пожарът в Средна гора е локализиран, но е останало едно огнище в района  на с. Михаилци, община Хисаря. На място има булдозер, който прави просека за ограничаване разпространението му.

Пожарът в Северна Македония, към момента няма опасност да премине на българска територия. В района на Петрич има дежурни екипи от Държавното горско стопанство, пожарната и общината, като на място е ситуирана и гасаческа техника.

Пожарът на територията на Държавно ловно стопанство Осогово в района на Кюстендил е локализиран. На място в гасенето се включи и тежка техника, която и в момента продължава с изграждането на просека, за да не се разрастне пожарът при евентуално възобновяване от поривите на вятъра. Служители на ловното стопанство охраняват периметъра.  С дрон на Регионална дирекция по горите-Кюстендил се обхожда периметърът на пожара.

Заместник-министър Маринов благодари на всички служители и граждани, които участват в потушаването на пожарите в страната, за професионализма, смелостта и отговорността, която проявяват при изпълнение на служебния си дълг.

Той апелира отново всички да бъдат отговорни и да пазят горите на България.

Сподели в: