Върни се горе

Заместник-министър Маринов се срещна с представители на дървообработващата промишленост 

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов се срещна с представители на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост  и Асоциацията на българските ползватели на дървесина. В нея участие взеха и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев и директорите на шестте държавни горски предприятия. 

По време на срещата бяха обсъдени тенденциите на международния пазар и цените на дървесината предлагана от държавните предприятия, както и изпълнението на сключените договори за продажба от тях. „Трябва да намерим баланса между нуждите на преработвателите на дървесина и на държавата като собственик на горите. Интересите на всички заинтересовани страни трябва да бъдат защитени“, заяви заместник-министър Маринов. 
Дискутиран бе и въпросът по сертифициране на горските територии и предприемане на нормативни промени за по-широко въвеждане на механизиран добив на дървесина, в отговор на кризата с работната ръка. 
Директорите на държавните горски предприятия отчетоха дейността си по добив на дървесина за първото шестмесечие на 2024 г. Те информираха, че средно около 40% от планираните количества дървесина за 2024 г. са реализирани. 

Страните ще продължат да работят в тясно сътрудничество и добра комуникация, а ръководството на Министерството е отворено за диалог с всички.

Сподели в: