Върни се горе

Грижата за гората е наша обща отговорност. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. д-р Мирослав Маринов, който присъства на тазгодишното издание на инициативата „Залесяваме активно“ на „Нестле България“, което се проведе в община Стамболово, област Хасково. По време на събитието бяха залесени 30,675 дка от опожарената гора на община Стамболово.

Заместник-министър Маринов изтъкна, че тази зелена инициатива е пример за отлично взаимодействие и партньорство между община Стамболово, държавата и „Нестле България“. Той обърна внимание на превантивните мерки срещу горските пожари и припомни, че големият пожар, който избухна на територията на Гърция, в близост до границата с България, през миналото лято, застрашаваше да се прехвърли и у нас, което несъмнено щеше да нанесе големи щети в горските територии, и не само. „Именно поради тази причина не трябва да подценяваме превантивната дейност и изпълнението на противопожарните мероприятия в горите. Няма нищо по-опасно за природата от пожарите и трябва да бъдем подготвени за наближаващия пожароопасен сезон. С природата не можем да се борим, но можем да предприемаме подобни инициативи, за това да увеличаваме горските територии“, каза още той.

 „Нестле България“ залеси опожарената гора на Стамболово с 18 590  фиданки от благун, 3 дка с благунов жълъд, 2 дка с червен американски дъб. Заместник-министър Маринов поздрави организаторите на инициативата с избора за вида за залесяване, а именно местни видове дъб, които отговарят на месторастенето. „Поздравявам Ви за поемане на ангажимента за бъдещето тригодишно отглеждане на новосъздадената гора. По време на отглеждането ще се извършват необходимите дейности като поливане, окопаване, плевене и опазване от вредители, за да сме сигурни, че минимум 80% от фиданките ще се прихванат“, каза в заключение той.

Сподели в: