Върни се горе

5,6 млн. лв. са изплатени по агроекологичната интервенция „Опазване на местни автохтонни породи, важни за селското стопанство“ за Кампания 2023, като средствата са насочени към фермери, които се грижат за съхраняване на генетичното разнообразие на старите местни български породи животни. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на откриването на Шестия Църногорски събор „В сърцето на Граово“, който се провежда край манастира „Св. Св. Козма и Дамян“ над с. Гигинци.

Заместник-министър Стратев припомни още, че по всички 10 интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023, са преведени близо 116 млн. лв. „По схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за сектора са утвърдени 166 млн. лв. на земеделски стопани от първичното селскостопанско производство за компенсиране на част от повишените разходи за производството”, отбеляза заместник-министърът.

На събитието присъства и заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов. „Надявам се съборът да се провежда и през следващите години, защото съчетава духовност и традиции, които са свързани със земеделието“, каза той.

Двамата заместник-министри разгледаха Поляната на животновъдите, Алеята на манастирските производители и Алеята на занаятите и връчиха медали и грамоти на участващите в събитието животновъди.

Сподели в: