Върни се горе

Утре, 26 ноември, изтича срокът, в който стопаните могат да заявят подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“. Общият финансов ресурс по мярката е 72 млн. лева. Помощите към стопаните ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.

По разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, земеделските стопани могат да подават заявления по помощта за Ковид-19 в 249-те общински служби по земеделие (ОСЗ).

Земеделските производители трябва да подават заявленията си в ОСЗ на МЗм по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Те могат да внасят документи лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФ „Земеделие“.

Служителите на общинските служби по земеделие ще оказват помощ на кандидатите, като заявлението за подпомагане ще се генерира автоматично в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) в два екземпляра и ще се подписва от кандидата или упълномощеното лице. Датата на разпечатване и подписване се счита за дата на подаване на документите за подпомагане в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Първият екземпляр от заявлението остава за кандидата, а вторият се предоставя по служебен път от ОСЗ на Областната дирекция на ДФЗ.

При констатиране на несъответствия от страна на ДФ „Земеделие“, служител ще се свърже с кандидата. До 30 ноември кандидатът следва да отстрани откритите несъответствия. В случай, че той не се яви в указания срок в ОД на ДФЗ за корекция на грешките, се счита, че няма подадено валидно заявление за подпомагане.

Фермерите, които отглеждат едри и дребни преживни животни, ще бъдат подкрепени с до 37,5 млн. лв. До 5 млн. лв. се предоставят на пчеларите за обезпечаване грижите за пчелните семейства, като размерът за едно пчелно семейство е 7 лв. Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв. След приключване на приема на заявления и разпределяне на бюджета по сектори, в случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с еднакъв коефициент в съответното направление.

Подробните изисквания и наборът документи за кандидатстване по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

Сподели в: