Върни се горе

Предвижда се да се повиши ефективността на официалния контрол при превенцията и разпространението на болестите по животните и хората. Това е заложено в проекта на нов Закон за ветеринарномедицинската дейност, който беше обсъден от заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков, представители на Българската агенция за безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, Български ветеринарен съюз и други експерти.

Законопроектът има за цел да бъдат хармонизирани с националното законодателство изискванията на предложения пакет от нормативни актове на Европейския съюз по отношение на агрохранителната верига, защитата на здравето на хората и животните и ветеринарните лекарствени продукти. Промените са насочени към контрола при ранното откриване на заболяванията, бързата реакция, повишаване на осведомеността на фермерите и други. Нов момент в нормативната уредба е и здравеопазването на водните животни.

„Губим ценно време, трябва да си заложим разумен период за дебати по законопроекта, защото имаме срокове, които трябва да спазим за въвеждането на изискванията на регламентите в националното законодателство“, коментира заместник-министър Неделков. Той допълни още, че с промените се налага изцяло нова философия и структура на нормативната база, която да съответства на съвременните нужди на работещите в отрасъла. „Надявам се при формирането на новото Народно събрание през ноември да имаме проект на закон в почти завършен вид, който да предложим за обсъждане на ресорната комисия“, заяви още доц. Неделков. Той предложи изготвянето на пътна карта на следващите дейности, с цел финализиране на законопроекта и консултации с всички заинтересовани страни.

Част от промените засягат продължаващото обучение, груповите ветеринарномедицински практики и дигитализацията.  По отношение на дигитализацията, заместник-министърът посочи, че се очаква през следващата година системата ВетИС да бъде надградена, с което да се въведе възможността за електронно издаване на рецепти. Относно дългосрочните обучения доц. Неделков посочи, че мястото им за провеждане е в университетите, защото там могат да се покажат новите методи и техники, тъй като там се развива и научно-изследователската дейност.

Заместник-министърът информира още, че ще има и нововъведения във ВетИС, свързани с уведомяването от страна на фермерите за събития с животните по електронен път. Според него, това може да затрудни част от фермерите. В тази връзка ще се обсъди възможността това информиране да става и по телефон.

По време на срещата стана ясно, че работата по законопроекта ще продължи, а след финализирането му ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Сподели в: