Върни се горе

„Необходимо да се въведат стимули за младите хора, за да се установят в селските райони“. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.  Министрите обсъдиха жизнеспособността на селските райони и  въвеждането на стимули за справяне с обезлюдяването в тях.  По думите на министър Тахов това може да се постигне чрез специални програми за стартиране на бизнес в селски район и подкрепа за иноватори.
На заседанието беше обсъдено и бъдещето на европейското земеделие и горско стопанство. Българският земеделски министър подчерта, че приоритет на страната ни е силна Обща селскостопанска политика и справедливи доходи за земеделските стопани. „ОСП трябва да има бюджет, който осигурява справедливо ниво на подпомагане на фермерите, за да няма неравнопоставеност на земеделските стопани в Европейския съюз“, допълни министър Георги Тахов. По думите му опростяването и намаляването на административното натоварване също са важни елементи, които ще спомогнат за подобряване параметрите на прилагане на политиката. 
Министрите на земеделието дискутираха и споразуменията и търговските преговори на ЕС в областта на селското стопанство. „Споразуменията за свободна търговия допринасят за повишаване на икономическата ефективност на европейските оператори от агрохранителния отрасъл. Важно е търговската политика на ЕС да не пренебрегва специфичните негативни въздействия в определени уязвими сектори – в целия Съюз или в конкретни държави членки“, посочи министър Тахов.

Сподели в: