Върни се горе

„В най-спешен порядък ще бъдат обезщетени пострадалите стопани от пожарите. Това заяви  министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов при посещението си в землището на Харманли, където се срещна с фермера Иван Янъков. Той е собственик на ферма с над 200 овце, които изгоряха при големия пожар в Сакар планина. На територията на област Хасково са унищожени площи със слънчоглед, царевица, трайни насаждения, лозя, мери, пасища, както и са погинали животни и пчелни семейства.

Министър Тахов посочи, че Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде необходимата организация за бърз опис на щетите от служителите на областните и общинските служби по земеделие. Той призова всички пострадали земеделски производители от пожари да подадат заявления в земеделските служби по места. Те ще мога да кандидатстват за обезщетения по „де минимис“.

Министър Тахов съобщи още, че към момента тече междуведомствено обсъждане и за подпомагане и на физически лица, които не са регистрирани като земеделски производители. „Целта ни е да бъдат обхванати всички стопани, отглеждащи животни. Насочили сме действията си към бързи и навременни мерки за подкрепа на хората по места“, отбеляза Георги Тахов.

Индивидуална държавна помощ в размер на 45 хиляди лева по „де минимис“ ще получи пострадалият от пожара животновъд от Харманли, като предстои до края на седмицата да се проведе Управителен съвет, на който да се гласува решението, информира министър Тахов. „С добра организация, подкрепа и комплексни действия ще помогнем на пострадалия стопанин да успее да възстанови бизнеса си“,  посочи министърът.

По време на визитата си в област Хасково, земеделският министър се срещна с кмета на община Свиленград Анастас Карчев и фермери в землището на село Равна гора. В района на общината има 273 регистрирани земеделски стопани по Наредба 3.

От своя страна Атанас Карчев заяви, че общината ще продължи да оказва съдействие на пострадалите от пожарите.

Министър Тахов направи обход и на изгорелите пасища в община Свиленград, както и посети изгорели ферми със спасени животни в селата Равна гора и Левка.

Сподели в: