Върни се горе

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов се срещна със земеделски производители, които пострадаха тежко при пожарите в община Болярово, област Ямбол. По предварителни данни на Министерството над 20 хил. дка са пострадалите площи с пасища, мери и ливади, трайни насаждения и зърнени култури. Най-много поражения огнената стихия е нанесла в селата Воден и Горска Поляна. В землището на село Горска поляна, има пострадали ливади, люцерна, пасища и мери, ръж, череши, угари, дюли, сливи, орехи и други. Във Воден са предимно ливади, стърнища, люцерна, праскови, слънчоглед, тикви и удари. Аналогични са данните за Крайново, а във Вълчи Извор и Странджа са пострадали стърнища с бали, пасища и мери. Повече от 250 е броят на унищожените пчелни семейства за територията на областта. 

По време на срещата той призова засегнатите стопани в най-кратък срок да подадат своите заявления, за да могат да бъдат компенсирани.  „Най-бързата и ефективна мярка е чрез държавната помощ „де минимис“. По нея стопаните ще могат да бъдат обезщетени за загуба на нереколтирана селскостопанска продукция, животни, пчелни семейства и фураж“, припомни министър Тахов. Земеделският министър обясни, че индивидуалният таван за подпомагане, който всеки земеделски стопанин може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер до 25 хиляди евро. Ще продължим да прилагаме единния подход при компенсиране на пострадалите. 

От вчера експертни комисии за обследване на пораженията са на терен. Те са в разширен състав и включват служители от Областните дирекции „Земеделие“, структурите на Държавен фонд „Земеделие“ и Областните дирекции по безопасност на храните. „Всички структури са на място и работят съвместно, за да направим пълно обследване на пораженията“, съобщи още Георги Тахов. Размерът на обезщетението за земеделските производители предстои да се определи на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Стопаните, в районите с обявено бедствено положение заради пожари, не трябва да имат притеснение за получаване на подпомагането си за заявените от тях площи за директни плащания от Кампания 2024 г. Те трябва да подадат заявление за наличие на форсмажорни обстоятелства в областните структури на Държавен фонд „Земеделие“ в срок до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие, информира министъра. 

На срещата присъстваха кметът на община Болярово Христо Христов, областният управител на Ямбол Николай Костадинов и народният представител Димитър Иванов. В рамките на посещението си министърът посети засегнати от пожара пасища, стърнища и трайни насаждения край село Горска Поляна и Воден.

Сподели в: