Върни се горе

Министър Тахов: Продължаваме да настояваме пред ЕК за изравняване нивата на директни плащания с останалите страни членки. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време  на събитието „Green transition forum 4.0: Новите глобални перспективи за региона на Централна и Източна Европа“, което се проведе в София. Той допълни, че само така ще се осигури справедливо ниво на подпомагане и няма да има неравнопоставеност на земеделските стопани в европейските страни.

Министър Тахов подчерта, че Общата селскостопанска политика(ОСП) е една от основните политики, която осигурява справедливи доходи на заетите в сектора и продоволствената сигурност на ЕС. "За постигане на заложените си цели, ОСП се нуждае от адекватен бюджет", категоричен бе министър Тахов.

Той отбеляза, че към настоящия момент земеделските стопани трябва да отговорят на завишените екологични изисквания, произтичащи от Зелената сделка.  "Те трябва да положат значителни усилия за управление на стопанствата си по начин, допринасящ за намаляване на ефектите от климатичните промени. Фермерите следва да се адаптират към тези промени и да бъдат в състояние да отговарят на предизвикателства, свързани с болести и кризи", допълни още той.

 Министър Георги Тахов обърна внимание и на въпроса как нашите земеделски производители да останат конкурентоспособни в контекста на Търговските споразумения на ЕС с трети страни. Земеделският министър подчерта, че eкологизацията следва да се извършва с умерени темпове и изискванията да бъдат опростени. Той уточни, че екологичните критерии към фермерите трябва да са ясни, изпълними и разбираеми, като  трябва да им бъдат представени и достъпни алтернативи. "При изготвяне на промени в европейското законодателство в бъдеще трябва да се отчитат регионалните особености на държавите членки – не е релевантно да се възлагат едни и същи правила и изисквания на държави с различни географски и агроклиматични особености и тип земеделие. Необходимо е изискванията да бъдат структурирани по опростен начин, за да се осигури възможност на фермерите да развиват основната си дейност за производство на качествени храни при конкурентоспособни цени, в контекста на общите усилия на държавите в ЕС за постигане целите на Зелената сделка", поясни министтр Тахов.

Според него, от изключително значение е отчитането на значимата функция на земеделския стопанин за обществото, като се гарантират достойни доходи и добри условия за развитие на сектора. По този начин е напълно постижимо да имаме устойчиви фермери, устойчива среда и жизнени селски райони.

„На базата на научените уроци е необходимо новият Европейски парламент и Комисия да продължат да отчитат важната икономическа, социална и екологична функция на Общата селскостопанска политика и заедно да работим за поддържане на баланс между устойчивост и повишаване на конкурентоспособността на земеделието. Трябва да се положат усилия за увеличаване привлекателността на селските райони за следващото поколение“, обобщи министър Тахов.

Сподели в: