Върни се горе

Предприети са нужните действия за запазване на подпомагането за биологичните производители, пострадали от пожари, природни бедствия и неблагоприятни климатични събития, които настъпиха през тази година. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на среща с представители на сектор „Биологично производство“. 

Министър Тахов подчерта, че най-важното в момента е стопаните, в районите с обявено бедствено положение заради пожари, да подадат заявление за наличие на форсмажорни обстоятелства в специализираните структури на Министерството. Въз основа на тях фермерите биха могли да получат компенсаторните си плащания  по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Той напомни, че срокът за това е до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие. 

Двете страни обсъдиха и други актуални въпроси, свързани със сектора. Предстои следваща среща, на която по-детайлно да бъдат обсъдени възможните решения на възникналите казуси.
По време на срещата присъства заместник-министър Таня Георгиева, експерти от МЗХ и Държавен фонд „Земеделие“.

Сподели в: